Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Deşi medicii recomandă cu tărie folosirea prezervativului, mulţi tineri uită de acest aspect extrem de important şi se avântă în relaţii care mai târziu îi pot costa scump. Această neglijenţă duce la răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. Printre cele mai frecvente BTS-uri se numără şi Tricomoniaza vaginală, o boală infecţioasă ale cărei consecinţe asupra sănătăţii tractului genital sunt importante.
Marilena Vili
20 feb. 2013, 06:51
Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Tricomoniaza vaginală este o boală infecţioasă cu transmitere pe cale sexuală, fiind, ca frecvenţă, a doua după infecţia cu HPV. Agentul patogen este un protozoar anaerob (trichomonas vaginalis) care se localizează cel mai frecvent la nivel vaginal, dar şi la nivelul uretrei, vezicii urinare sau glandei Skene”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu, medic ginecolog.

Potrivit medicului, acestă boală cu transmitere sexuală se manifestă mult mai uşor la femei decât la bărbaţi, detecţia infecţiei fiind mai facil de descoperit la persoanele de sex feminin.

„Din punct de vedere clinic, pacientele afectate descriu secreţii vaginale abundente, galben-verzui, însoţite de senzaţie de iritaţie şi usturime locală. Organele genitale externe sunt intens inflamate, eritematoase şi edematiate. De obicei, infecţia are simptomatologie foarte zgomotoasă la primul episod, după care până la 50% din femei pot deveni asimptomatice. La bărbat, formele asimptomatice sunt peste 75%; în rest, ei acuză disconfort local însoţit sau nu de secreţii uretrale modificate şi jenă la contactul sexual. În unele cazuri pot apărea şi acuze din partea aparatului urinar, cu micţiuni frecvente, dureroase şi cu usturime uretrală atât la femei, cât şi la bărbat. Detecţia parazitului este mai facilă la femeie decât la bărbat”, explică Irina Pacu.

Ginecologul a precizat că „diagnosticul afecţiunii se face pe baza examenului clinic şi prin identificarea în laborator, prin teste specifice, a germenului patogen de la nivelul secreţiilor patologice (vaginale, uretrale)„.

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu Tricomoniaza, medicul ginecolog sfătuieşte să se folosească metode contraceptive, şi anume prezervativul, şi să se limiteze numărul partenerilor sexuali.

Pentru a reduce riscul contactării infecţiei cu Trichominas vaginalis sunt utile câteva măsuri profilactice: folosirea regulată a prezervativului, limitarea numărului de parteneri sexuali, limitarea contactului sexual ocazional cu parteneri necunoscuţi şi neinvestigaţi, consult medical la primele simptome şi iniţierea imediată a tratamentului sub supraveghere imediată”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu.

În ceea ce priveşte tratamentul bolii cu transmitere sexuală, acesta este „medicamentos per os şi local cu antibiotice specifice infecţiei cu anaerobi (metronidazol, tinidazol) pe o durată şi cu doze individualizate fiecărui caz în parte şi conform cu prescripţia medicului. Este obligatoriu tratamentul simultan al ambilor parteneri. Contactul sexual este interzis până la terminarea tratamenului şi negativarea testelor diagnostice”.

Netratarea bolii, poate duce la complicaţii şi chiar la creşterea riscului de infecţie cu HIV.

„Deşi adeseori este considerată ca o infecţie absolut banală şi fără importanţă comparativ cu alte afecţiuni cu transmitere pe cale sexuală, consecinţele ei asupra sănătăţii tractului genital sunt importante: boala inflamatorie pelvină, infertilitatea prin obstrucţie tubară, durerea pelvină cronică, naşterea prematură şi creşterea riscului de infecţie HIV (prin inflamaţia locală vulvovaginală dată de infecţie)”, spune ginecologul.

La femeile însărcinate, această infecţie poate determina ruptura prematură de membrane cu avort sau naştere prematură.

Citeşte şi În fiecare an, mii de copile fac avort. Drama unei tinere care a luat cea mai grea decizie la 15 ani

DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Spynews
Horoscop sâmbătă, 29 martie 2025: Scorpionii au parte de relaxare și liniște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cât costă astăzi revizia, ulei și filtre, la o Dacia Duster. Prețul a crescut în 2025
Capital.ro
Marele actor pe care România l-a pierdut. Românii l-au uitat complet: Îți lipsea. Ți-era dor
Playtech.ro
Mărturia unui român care a trăit clipe terifiante în timpul cutremurului din Bangkok: Clădirea se înclina la 45 de grade și am fugit...
DailyBusiness
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
Adevarul
Cine l-a salvat pe Emil Hurezeanu de la remaniere. Culisele discuțiilor purtate în coaliție
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
La ce să ne așteptăm de la eclipsa de soare de astăzi, 29 martie. Cum ne influentează pentru următoarea perioadă din viață
Spynews
Bilanțul tragic al cutremurului de 7,7 din Asia. Cel puțin 1.000 de persoane au murit și alte mii au fost rănite 
Evz.ro
Cel mai ieftin bloc din România. Se vinde la un preț bizar
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
kanald.ro
Peste 1.000 de morți și 2.300 de răniți în urma cutremurului devastator din Myanmar. Salvatorii sapă și în aceste momente după supraviețuitori
Cancan.ro
Descoperire ȘOCANTĂ într-o parcare din București! Om de afaceri, găsit MORT în mașină
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune. A murit marele prezentator TV. A fost un actor uimitor. A primit medalia de onoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
stirilekanald.ro
"Ceasul rău l-a dus acolo" Constantin a fost găsit fără suflare în Iași, la trei luni de la dispariție. Bărbatul a fost văzut ultima oară plecând de la biserică
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Putin și Trump au hotărât totul! Rusia a mai pus ochii pe o regiune
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Veste bună pentru pensionarii cu venituri mici: vin banii!